نادر برهانی مرند، دبیر سی و هفتمین جشنواره تئاتر فجر
جشنوارهی سیوهفتم تئاتـر فجر مرورمحـور است
یادداشت نادر برهانی مرند، دبیر جشنواره
یادداشت نادر برهانی مرند، دبیر جشنواره
مریم اقبالی بازیدهنده پیشکسوت گروه تئاتر عروسکی «آران» که از سال ۸۱ همزمان با تاسیس این گروه پرآوازه دنیای عروسک ها با آن همراه بود یادداشتی را که به بهانه «اپرای عروسکی خیام» به رشته تحریر درآورده بود در اختیار ایران تئاتر قرار داد.
نمایش «پرواز بر فراز شهر» از کشور ارمنستان که روز چهارم و پنجم جشنواره تئاتر فجر روی صحنه رفت، خلوت، شاعرانگی و لطافت روح را در تقابل با شلوغی و محدودیت فضاهای واقعی به تماشا میگذاشت.
عمدهترین امتیاز اجرای نمایش «کودک وحشی» به نویسندگی برونو کستن و کارگردانی مری پرووانس، طراحی صحنه با نگاهی مینی مالیستی است که فضایی به نسبت خالی را در اختیار بازیگران قرار داده تا خودی نشان دهند.
نامِ جشنواره تئاتر فجر مرا یادِ دو چیز میاندازد؛ قدمزدن و دریغ. و جالب اینکه هر دو با هم سراغاَم آمدهاند. و جالبتر اینکه هردو در یک شب نطفه بستهاند؛ شبِ اختتامیه. و شاید حتی خیلی قبلتر از آنکه بتوانم به عنوانِ یک اجراکننده در این جشنواره حضور داشته باشم این دو ...
تئاتر، نقشه ندارد، نشانه دارد. نقشه ندارد که بالا و پایین نداشته باشد، دور و نزدیک نداشته باشد، رنگ و لهجه نداشته باشد. نشانه دارد اما! نشانه دارد که راه باشد و رهنما باشد. نشانه دارد که به رسیدن امیدوار کند و ترجمه ی امید ...
یادداشت رئیس انجمن هنرهای نمایشی درپی اعلام حمایت جشنواره تئاتر فجر از کمپین «من صدای آب هستم»
دبیر سیوچهارمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در آیین پایانی این جشنواره سخنرانی کرد.
مایش «باغ آلبالو» به نویسندگی آنتوان چخوف، دراماتورژی محمد چرمشیر و کارگردانی آتیلا پسیانی، به عنوان مهمان جشنواره تئاتر فجر، سهشنبه هفتم بهمن ماه در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفت
حسن باستانی نمایشنامه نویس و کارگردان به سرعت و در همان دقایق اول درمییابی که از ...
محمدحسین ناصربخت پژوهشگر ، منتقد ومدرس تئاتر دانشگاه هنر"آن که خبر مرگ می آورد،خود را آدم مهمی می پندارد .احساس او-هرچه هم ...
ارمغان بهداروند مسئله این بود که امسال، «سال تئاتر» بود، سالی که باید رنگ و شکلی دیگر میداشت. سال تئاتر بود ...
تئاتر در قفس تقویم نمیگنجد و هر روزی، میتواند روز تئاتر باشد. تئاتر، ستایش خالق و همایش مخلوقی است که رستگاری خویش را نه در انزوا و عزلت که در آمیختگی با دیگران میجوید. تماشاگرانی را تصور کنید که به ...
مهدی نصیری: همزمان با آغاز جنگ تحمیلی، راحله دختر شش ماههاش را جلو در خانه خواهرش (الهه) میگذارد و با همسرش از کشور خارج میشود. الهه که باردار است، با همسرش (فرهاد) بر سر رفتن به جبهه و یا گریختن به روستای ...
«چند روایت نامعتبر، نادیدنی» به نویسندگی رضا گشتاسب و کارگردانی رضا کرمیزاده از استان کهگیلویه و بویر احمد، از جمله نمایشهای اجرا شده در جشنواره سیوسوم تئاتر فجر بود.
«واپسین رقص برگ با باد» به نویسندگی امیر زاوش و سینا دلشادی و کارگردانی بهمن پارساآرا از جمله نمایشهای اجرا شده در سیوسومین جشنواره تئاتر فجر بود.
نمایش «هزار شلاق» به نویسندگی ناصر حبیبیان و کارگردانی احسان ملکی، با اتکا بر نمایش ایرانی، میخواهد قدرتی را که خودمدارانه به نابودی و ویرانی همه انجامیده است، به چالش بکشد.
«پذیرایى» به نویسندگى و کارگردانى ابوالفضل کاهانى که در دهمین روز جشنواره تئاتر فجر در تماشاخانه باران به صحنه رفت، نمایشی است که ایده مرکزی ندارد و نمیتوان خلاصه داستانی از آن گفت.
«ترانههای تلخ تارا»، داستان تر و تازهای را نقل نمیکند، اما نویسنده و کارگردان، این قصه تکراری را مجال مناسبی برای ایجاد فضای کمتر کار شده یک مجلس تقلید زنانه قرار داده و نیم نگاهی هم به بینش امروزین جامعه به مقوله ازدواج انداختهاند.
«بوقلمون» به نویسندگی و کارگردانی خیرالله تقیانیپور که روز هفتم جشنواره در تالار چهارسو تئاتر شهر روی صحنه رفت، بر پایه فرهنگ، زیباییشناسی و شیوههای نمایش ایرانی شکل گرفته است.
نمایش «فراموشی» نوشته داریوش رفیعی و کار اسکندر اسکایف از کشور روسیه را میتوان یک اثر صاحب تز اجتماعی دانست که تماشاگر را به اندیشیدن فرا میخواند، اما چگونه اندیشیدن را به او تحمیل نمیکند.
نمایش «گنجفه» روایت طبقه رو به زوال و درمانده اشرافیت قاجارى در دوره پهلوی اول است؛ روایتی که بر بستر تحولات اجتماعى سیاسى آن روزگار جارى مىشود.
یکی از مهمترین عوامل موفقیت نمایش «به لیلیپوت خوش آمدید» به نویسندگی و کارگردانی حسن میرزایی، درک درست بازیگران از شیوه بازیگری مورد نیاز و ارتباط مناسب با تماشاگران است.
«کامنت» به نویسندگی محمد منعم و بهار کاتوزی و کارگردانی یوسف باپیری که در چهارمین روز جشنواره تئاتر فجر به نمایش درآمد، اساساً انگار برای فهمیده نشدن تولید شده است و تلاش دارد از هرگونه استنباط و دریافتی توسط مخاطب جلوگیری کند.
نمایش «مکبث» به کارگردانی حسین نوشیر که در روز چهارم بهمن در تالار حافظ روی صحنه رفت، از لحاظ پیرنگ سازی و تسلسل علت و معلولی در قصهپردازی، با روایت شکسپیر تفاوت دارد.
سیما تیرانداز در تجربه دوباره همکاری باهاله مشتاقینیا، در نمایش «تقدیربازان»، بار دیگر روابط انسانی را مورد بررسی و کنکاش قرار داده است.
«گفتوگوی فراریان» به کارگردانی میلاد شجره که در بخش نسل نو جشنواره تئاتر فجر حضور دارد و پنجشنبه دوم بهمن در تالار چهارسو روی صحنه رفت، نمایشی در رابطه با سوءتفاهمهایى است که به واسطه کاربرد زبان شکل مىگیرد.
نمایش «کمپلکس اودیسه» به کارگردانی فیلیکس ماتیاس اُت از کشور آلمان که روز دوم و سوم جشنواره فجر در سالن استاد سمندریان اجرا شد، به نقد دستاوردهای جهان ماشینیزم و مدرنینته میپردازد.
اگرچه در اجرای «به اتفاق خانواده»، کار رسول کاهانی که شامگاه چهارشنبه اول بهمن در تالار استاد سمندریان روی صحنه رفت، میتوان به تماشای یک اتفاق ناب نشست و لذت برد، اما خندیدن زیاد، مانع از تهنشین شدن تراژدی پایانی نمایش میشود.
بهروز غریبپور: غرض جز این نیست که به سیاق اهل تحقیق. در صحن و سقم این عنوان مطالبی عرض نموده در تنویر افکار علایق، به قدر خدمتی نموده باشیم: در آن زمان که تیاتر یا فن شریف دراما یا کریتیک به ایران وارد نشده بود، طایفه نمایشگران آقا بالا سرنداشتند در حالیکه تعزیه خوانان به رسم ...
ادامه>> |